FIXA FELET SJÄLV
När du hyr en lägenhet av oss ser vi till att hjälpa dig med många av de felanmälningar som kommer in. Däremot finns det mycket som du själv förväntas åtgärda. Här kan du läsa hur du åtgärdar de mest vanliga felen som kan uppstå i din lägenhet.
BELYSNING- EN LAMPA HAR GÅTT SÖNDER
- När en lampa går sönder i din lägenhet ansvarar du själv för att byta ut den. Det gäller till exempel lysrör eller glödlampa som finns i kök och badrum. Vid byte av lampor i ugn, kyl, frys och spisfläkt så ska du göra en felanmälan.
Trasiga lampor eller lysrör lämnar du i en särskild behållare i ditt återvinningsrum
BYTA LYSRÖR
- Lysrör räknas som en förbrukningsvara som du själv bekostar när det går sönder. Det finns olika typer av lysrör och de delas in i antal watt som styrkan är på, 15-18W är vanligast till bänkbelysningar och badrumsbelysning.
Om det sitter två lysrör i armaturen – och ett har gått sönder – byt båda samtidigt! Oftast går det andra sönder strax efter. Tänk också på att bryta strömmen till armaturen innan du byter lysrör!
Så här gör du:
1. Lossa först höljet av glas eller plast som sitter på själva lampan.
2. Ta sedan tag i lysröret med båda händer och vrid ett kvarts varv tills du känner att det har lossnat. Då kan du plocka ut det, antingen rakt ner eller rakt bakåt beroende på hur lampan ser ut. Ofta får man ta i rätt ordentligt. Men hantera lampan försiktigt! Det är väldigt tunt glas i lysrör. Sätt sedan i det nya lysröret och vrid fast det.
Byt också glimtändaren/säkerhetständaren. Den har ofta samma livslängd som lysröret. Det är den lilla cylinderformade propp som sitter i kanten av själva lampan och som tänder lysröret. Det finns olika sorters glimtändare och det är olika glimtändare till olika lysrör. Det bästa är att se efter på märkningen på glimtändaren eller förpackningen, där det står vilka lysrör de är anpassade till.
TIPS! Ta med dig glimtändaren och lysröret till butiken eller ta ett foto för att vara säker på att du får rätt modell.
SÄKRINGAR- BYT UT SÄKRNING
- 1. Skruva ut propphuven med den trasiga säkringen ur gruppcentralen.
2. Ta ur den trasiga säkringen ur propphuven och sätt dit en ny säkring av samma sort och färgmärkning. Om den färgade ”ploppen” ramlat av från den trasiga säkringen – skaka ut den ur propphuven.
3. Sätt i en ny säkring i propphuven och skruva i den i gruppcentralen ordentligt.
Obs! Säkringar ska alltid sitta i propphuvar. Det kan innebära livsfara att försöka trycka in en säkring i gruppcentralen utan propphuv!
BRANDVARNARE- BRANDVARNARE LARMAR UTAN ANLEDNING
- Om brandvarnaren börjar larma ofta utan anledning, exempelvis när du vädrar, vid matlagning, brödrostning beror det sannolikt på att brandvarnaren är smutsig och bör dammas av och eventuellt flyttas.
Montera aldrig ner eller ta ur batteriet ur brandvarnaren utan att sätta i ett nytt när den varnar för att batteriet håller på att ta slut. Se till att ha ett nytt batteri hemma eller skaffa omgående ett nytt, så att du inte glömmer bort att byta batteri.
AVLOPP- STOPP I GOLVBRUNNEN
- Stopp i golvbrunnen beror oftast på hårtussar och/eller avlagringar. Rensa golvbrunnen från hår och smuts. Ta för vana att göra detta regelbundet så minskar du risken för stopp.
Så här gör du:
1. Lyft ut insatsen. Det finns olika varianter på denna beroende på vilken typ av golvbrunn du har.
2. Dela på insatsen för att kunna rengöra den.
3. Använd en diskborste och gör rent de båda delarna.
4. Använd en diskborste och gör rent i och runt golvbrunnen
STOPP I DISKHON
- Vid stopp i köksvasken är det mest effektivt att använda en vaskrensare. En vaskrensare är en sugklocka av gummi med skaft av trä.
VITVAROR- KÖKETS VITVAROR
- Längst in i kylskåpet sitter en avrinningsränna där vatten samlas och ska rinna ner. När avrinningshålet är täppt av matrester eller annat har vattnet ingenstans att ta vägen och rinner därför ner på hyllorna. Få bort stoppet med hjälp av en tråd, till exempel en mjuk kabel eller piprensare som du för in i avrinningshålet ett par centimeter. Prova även att hälla cirka två matskedar varmt vatten i hålet och se om det rinner ut som det ska. Håll rent runt avrinningshålet med jämna mellanrum för att undvika stopp.
VENTIALTION- KALLT I MIN LÄGENHET OCH DÅLIG VENTILATION
- Det är viktigt att hålla ventilerna rena och att inte stänga eller sätta för friskluftsintagen. Hindras luften att komma in genom ventilerna tränger den i stället in på andra ställen så som i brevlådeinkast, i otätheter mellan fönster, karm eller via avlopp. Ofta upplevs draget obehagligt och det är inte ovanligt att tobaksrök från grannar, lukt från trapphus och unken lukt från vattenlås och avlopp tränger in i lägenheten.
För att få ett fräscht inomhusklimat är det lika viktigt att få in ny luft som att få ut gammal. Det mest effektiva är att vädra korta stunder, gärna med tvärdrag. Låt inte fönstren stå på glänt hela dagen, det kan störa termostaten som styr värmetillförseln i dina element.
Temperaturen i din lägenhet ska vara cirka 21 grader mitt i rummet, ungefär 1 meter över golvet. Kontrollmät din rumstemperatur innan du gör en eventuell felanmälan. Har du ingen termometer? Kontakta kundcenter så skickar vi en till dig.